Sütögetés az ünnepek előtt
Valahol olvastam – talán mostanában egyre több helyen -, hogy nem kell az ünnepek alatt a tökéletességre törekedni, az ,,elég jó” éppen megfelelő. Kisgyermek mellett (is) abszolút egyetértek ezzel az állítással. Főleg, ha a konyhai sütögetésekről van szó. Azonban ha nem támasztunk magunkkal szemben túl nagy elvárásokat, kiváló közös, ünnepre hangolódó programmá válhat a konyhában a sürgés-forgás. A mézeskalácsformák szaggatása például remekül fejleszti a kézügyességet, ki lehet találni különböző meséket a figurákkal, a díszítésük pedig igazi élvezet a kismanóknak.
A konyhánk egyik szegletében Daninak is van egy kis játékkonyhája. Leginkább akkor ügyködik benne, mikor én is sütök valamit. A kis edényeibe bele-belecsempészek valamilyen új alapanyagot, fűszert, szívesen ismerkedik velük. Pogácsa készítésénél adok a kezébe egy kis nyers tésztát, azt gyurmázza, végül bármilyen alakú is lesz, kisütjük azt is. A lekenéshez a tojást – némi segítséggel – ő veri fel, ahogy a bundáskenyérhez is szokta. Most 2,5 éves, így minden folyamathoz jut egy kérdés, sokat tanul ebből is, szivacsként fogadja be a tudást, ahogy minden gyermek ebben az életszakaszban. Igazából mindenből tanulnak, ha türelmesen válaszolunk a temérdek kérdésre és bevonjuk őket a folyamatokba.
Egy kis recepttel is készültem mára nektek. Azért is jó, mert sokféle plusz fűsszerrel lehet kedvünkre ízesíteni. Nem túl édes, de azért vigyázat (!), csokis. Szóval aki ad belőle a pöttömének, az lehetőleg reggel és mértékkel tegye, mert lefekvés előtt bizony felpörgethet. (Nekünk, felnőtteknek persze kiváló energiaforrás az éjszakai ajándékcsomagoláshoz).
Hozzávalók:
- 2 vagy 3 tábla csoki (az egyik étcsoki legyen, mi emellett fehércsokit használtunk)
- 90 gramm vaj
- 3 tojás
- 180 gramm nádcukor
- 1 csomag vaníliás cukor vagy 2 teáskanál vanília aroma
- jöhet ízlés szerint bármilyen fűszer még (pl. fahéj, őrölt szegfűszeg, narancshéj-reszelék, gyömbér, stb., de ezek nélkül is kiváló)
- 1 tk sütőpor
- 35 gramm holland kakaópor
- kb. 80-100 gramm liszt (lassan adagolva látszódik, mikor kell abbahagyni)
- 1 csipet só
Amíg a vajban felolvasztottunk 1,5 tábla csokit vízgőz felett, addig a tojásokat a cukrokkal habosra kevertük, ehhez adtuk hozzá a vaníliás cukrot és a megolvadt, majd kicsit kihűt csokis-vajas masszát, majd a kakaóport. A lisztet üsszekevertük a sütőporral és a sóval és lassan adagoltuk. Végül beletördeltük apró darabokban a maradék csokit. Ezután egy órát hűlt a massza, majd kb 3 cm átmérűjű golyókat formáltunk belőle, sütőpapírral kibélelt tespsibe tettük, egymástól kb. 5 cm távolságra. Én kicsit lenyomkodtam kiskanállal, hogy a tetejére csokicseppeket szórjak, de amúgy is kilapul sütés közben. 175 fokon 10-11 perc alatt készült el.